petak, 10. travnja 2009.

Pedro Abreu

Pedro Miguel Pereira Abreu (Funchal, na Madeiri, Portugal 1977.), gitarist

Godine 1993. upisuje se na Glazbeni konzervatorij Madeire u klasi profesora Pedra Zamore. Godine 1999., nakon inspirativnog koncerta mladog gitarista Dejana Ivanovića na Madeiri, uz potporu profesora i klavirista Roberta Andresa seli u Lisabon i pohađa privatne satove kod Dejana Ivanovića. Njihov zajednički rad rezultirao je Pedrovim upisom na Glazbenu akademiju u Zagrebu 1999., na kojoj je u lipnju 2003. godine diplomirao u klasi prof. Darka Petrinjaka.

Osim redovnog obrazovanja koje je stjecao tijekom studija, Pedro je sudjelovao i na glasovitom gitarističkom seminaru u Amsterdamu gdje je učio od vodećih svjetskih gitarista (Pablo Marquez, Zoran Dukić, Laura Young, David Russel, Dušan Bogdanović), te na seminaru Thomasa Müllera-Pearinga.

Unutar glazbeno-kulturne udruge Xarabanda, predano se bavio sakupljanjem i obradom etno materijala, te je njegov rad zabilježen na nekoliko objavljenih CD-ova, kao i u pratećim pisanim zbirkama.

Svestrani glazbeni talent mladog gitariste očituje se i kroz njegove skladbe. U Hrvatskoj i inozemstvu debitirao je izvodeći vlastita djela - Tri gitare za gitarski trio, Heptagon za gitaru solo, Calmo za gitaru solo (izvedena u Budimpešti), Sonata za gitaru i engleski rog i Suite Madeirense koja je oduševljeno prihvaćena u Hrvatskoj, Sloveniji i Portugalu.

Snimao je za lokalnu i međunarodnu televiziju RTP Madeira, RTP International, kao i za HRT.

Pedro Abreu trenutno radi kao profesor gitare i komorne glazbe u Osnovnoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu, a djeluje i kao izvođač - solo kao i u komornim sastavima.