petak, 10. travnja 2009.

Zoltan Hornyanszky

ZOLTAN HORNYANSZKY je rođen u Budimpešti. Obou je počeo svirati sa trinaest godina kod profesora Tibora Szeszlera.

Od 1987. do 1992. godine studirao je na Bečkoj glazbenoj akademiji "Hochschule für Musik und darstellende Kunst“, u klasi profesora Güntera Lorenza, oboiste Bečke Filharmonije. Aktivno je sudjelovao na seminarima za obou kod profesora Raya Stilla, Heinza Holligera, Hansjörga Schellenbergera i Gordona Hunta u Austriji i Italiji, te Alexa Kleina i Laszla Hadadya u Parizu i Omara Zobolia u Lisabonu. Komornu glazbu studirao je sa članovima Bečke Filharmonije. Hornyanszky je bio član nekoliko bečkih orkestara, među kojima "Pro Arte Orchester", "Wiener Residenz" i "Johann Strauss Sinfonietta", pod vodstvima Vàclava Neumanna, Zubina Mehte i Karla Österreichera. Svirao je u prvom dirigentskom nastupu Rudolfa Nurejeva.

Nakon diplome 1992. godine dobio je mjesto prvog oboiste u "Orquestra Classica da Madeira", Portugal i postao redoviti profesor oboe na Konzervatoriju u Madeiri.
Hornyanszky je 1997. godine izabran za glazbenika godine nakon evropske premijere "Desconcertante for oboe and orchestra" suvremenog brazilskog skladatelja Lindemberquea Cardosa. Iste godine nastavio je usavršavanje kod prvog oboiste Berlinske Filharmonije, Hansjörga Schellenbergera u Italiji.

1997. oženio se pijanisticom Jelenom Marasović i od tada nastupaju kao duo.

Zoltan Hornyanszky je sa raznim orkestrima svirao slijedeće koncerte:
  • BACH: "Doppelkonzert"
  • ALBINONI, MARCELLO, VIVALDI, i CIMAROSA Koncerte
  • HUMMEL: "Adagio und Variationen"
  • MOZART: "Koncert", "Sinfonia Concertante"
  • J: FRANÇAIX: "L’Horloge de flore"
  • ELGAR: "Soliloquy"
  • VAUGHAM WILLIAMS: "Six Studies for English horn"
  • LINDEMBERGUE CARDOSO: "Desconcertante".
U svibnju 1998. godine pozvan je, i nastupio je kao solist sa “Orquestra Nacional de Porto”. Snimao za radio i televiziju (RTP, NBC, SKY). Stalno nastupa solo i s orkestrima, u Mađarskoj, Austriji, Portugalu, Italiji, Hrvatskoj, Republici Českoj i SAD, a kao solist nastupao je na međunarodnim festivalima u Španjolskoj i Kini.

Zoltan Hornyanszky je osnovao nekoliko ansambala: duhački kvintet „Fim de Seculo“, barok kvartet „Il contrasto delle staggioni“. Bio je umjetnički direktor duhačkog ansambla „Madeiras OCM“.

Studirao dirigiranje kod maestra Roberta Pereza. Hornyanszky je 1999. godine s odličnim uspjehom magistrirao na Bečkoj akademiji sa temom "MUZIČKA PRETVARANJA" – "Usporedne analize dvojnih komada našeg stoljeća- u djelima Luciana Beria, Christophera Bochmana i Christiana Ofenbauera".

Hornyanszky je od rujnja 2003-e godine prvi oboist Zagrebačke Filharmonije.